Onze praktijk heeft momenteel tijdelijk een cliëntenstop, om onze kwaliteit van zorg te kunnen bewaken en waarborgen. Meer informatie.

Als medisch pedicure ben ik opgeleid om voeten van mensen met Diabetes Mellitus adequaat en zorgvuldig te onderzoeken, te behandelen en te adviseren over eventuele voetzorg. Mijn diploma als verpleegkundige met diabetes specialisatie is hierop een goede aanvulling. De kennis omtrent problematiek op het gebied van diabetische voetzorg wordt door mij actueel en zorgvuldig bijgehouden. Om deze taak naar behoren te kunnen blijven vervullen, moet ik jaarlijks bijscholingen volgen om als medisch pedicure te blijven voldoen aan de eisen die Provoet en Procert hieraan stellen en daarom volg ik hiernaast dan ook diverse congressen en cursussen.

Diabetes mellitus of wel suikerziekte is een van de ziektebeelden die de laatste jaren erg hard groeit in onze welvarende maatschappij. Deze ziekte kan ernstige complicaties aan de voeten veroorzaken. Als medisch pedicure ben ik opgeleid om door middel van een vakkundige voetscreening en voetverzorging problemen in een vroeg stadium te herkennen of zelfs te voorkomen. Voetcomplicaties behoren bij de diabetici tot de meest ernstige complicaties van diabetes. Zo erg zelfs dat t.g.v. een ulcus een amputatie nodig kan zijn.

De drie belangrijkste oorzaken van diabetische voetproblemen zijn;

  • Neuropathie
  • Ischaemie
  • InfectieNeuropatie (beschadiging van een zenuw)

Dit is de meest voorkomende complicatie bij diabetici die veroorzaakt wordt door beschadiging van de zenuwen in de onderste ledematen. Neuropathie uit zich vooral door verminderde functie (doof gevoel) , door foutieve functie (die gevoeld kunnen worden als tintelingen, prikkelingen, koud pijnlijk gevoel, branderig gevoel, en aanrakingspijnen) en door krachtsverlies in de motoriek. Bij neuropathie kan ook ernstige pijn voor komen.
We weten nog niet precies hóe de zenuwbeschadiging bij diabetes tot stand komt. We weten wél dat de stofwisseling in de zenuwen en in de bloedvaatjes aan de zenuwuiteinden een belangrijke rol spelen.
Hoge glucose waarden en forse glucose schommelingen verstoren de stofwisseling van de zenuwen, waardoor ze onvoldoende voeding krijgen. Dit kan leiden tot beschadiging van kleine bloedvaatjes. Aantasting van de kleinste vaatjes in de zenuw leidt tot zuurstoftekort. Een gebrek aan voeding en zuurstof is schadelijk voor de zenuwen.

Het is dan ook begrijpelijk dat u meer kans hebt neuropathie te ontwikkelen naarmate u langer diabetes hebt én als andere oorzaken van schade aan de bloedvaten (zoals hoge bloeddruk of roken) in het spel zijn. Factoren die de kans op zenuwschade ook verhogen zijn o.a.; hogere leeftijd, roken, overmatig alcohol en een verhoogd cholesterol.

Ulcus ofwel een voetzweer

Controle van het oppervlakkig gevoel m.b.v. een monofilament

Behandeling

Bij diabetische pijnlijke neuropathie kunnen geneesmidden worden gebruikt, zoals capsaïcine- of lidocaïnecrème, die op de pijnlijke plek wordt gesmeerd. Ook kan er een neurostimulatie (ruggenmergstimulatie) worden toegepast. Deze methode is nog erg nieuw en wordt gebruikt bij zeer ernstige pijnklachten

Bij patiënten worden dan één of twee elektrodes ingebracht vlakbij het ruggenmerg. Die elektrodes worden verbonden met een stimulator die continue stroomstootjes doorgeeft. Het doorgeven van de pijn door de zenuwen wordt daardoor afgeremd.

Ischemie (slechte bloedsomloop)

Ischemie is een zeer ernstige aandoening. De belangrijkste reden hiervoor is een slechte bloedsomloop. Deze kan veroorzaakt worden door arteriosclerose of occlusie van weefsel. Dit leidt tot een verminderde bloedtoevoer( de voet wordt koud en blauw). Dit veroorzaakt weefselsterfte en de eventuele ontwikkeling van een ulcus. Een vasculaire ingreep kan hier positief op uitwerken.

Infectie

Mensen met diabetes hebben veelvuldig hardnekkige infecties. Men heeft een verminderde weerstand door teveel glucose. De witte bloedcellen gaan namelijk minder goed werken, waardoor de kans op infecties stevig toeneemt. Dit betekent ook dat de genezing erg hardnekkig kan zijn.

Adviezen voor uw voeten

  1. Inspecteer en bevoel dagelijks de voeten, ook de onderkant en tussen de tenen; let op blaren, eelt, likdoorns, kloofjes, schrammen, verkleuringen (rood, blauw, bleek) en vochtophoping.
  2. Was uw voeten dagelijks met lauwwarm water en dep ze goed droog. Gebruik baby-olie of vocht inbrengende crème, en vermijd talkpoeder (tenzij u zweetvoeten hebt).
  3. Knip uw voetnagels voorzichtig, niet te kort en recht af.
  4. Werk niet zelf aan eelt of likdoorns met pleisters, vloeistofjes, vijl of schaar! De kans op wondjes is veel te groot.
  5. Wees uiterst voorzichtig met een kruik; als u de warmte niet goed voelt kunnen brandblaren ontstaan; neem liever bedsokken; verwarm uw voeten niet bij open vuur.
  6. Loop nooit op blote voeten, niet buiten en niet binnen; een teen is gauw gestoten en er ligt altijd wel iets scherps op de vloer of de grond.
  7. Wandelen is goed, maar neem niet te grote stappen om overbelasting te voorkomen en gun uw voeten regelmatig rust; controleer bij lange wandelingen tussendoor op blaren.
  8. Doe als u stil zit regelmatig wat voetgymnastiek om de bloedtoevoer te stimuleren, zo nodig met een ‘voetroller’.

Adviezen voor uw sokken en schoenen

Trek elke dag schone, droge en gave sokken, kousen of panty’s aan, bij voorkeur naadloos en zonder knellende elastieken boorden.
Kies gemakkelijke en goed passende schoenen, die uw voeten beschermen en voldoende teenruimte bieden; wissel dagelijks; koop schoenen het liefst ’s middags als uw voeten het dikst zijn; vermijd sportschoenen die transpiratie veroorzaken.
Kijk de binnenkant van uw schoenen regelmatig na op harde plekken; schud ze uit voor u ze aantrekt, om zeker te zijn dat er geen steentjes of zo inzitten.

TIP

Maak een afspraak op mijn Diabeten Spreekuur. Dit is uniek voor Weert en omstreken; wekelijks is er een screenings onderzoek en informatief spreekuur voor diabeten. U gaat nadien naar huis met een speciaal opmaat gemaakt behandelplan en een info map gericht op uw diabetische voetproblemen. Zo nodig stuur ik u door naar andere discipline. Ik heb contracten met alle ziekenfondsen en op deze manier ontvangt u ook de vergoeding waar u recht op hebt. Omdat ik ook een samenwerking overeenkomst heb met het groene kruis kan ik u een extra korting geven mits u hier lid van bent.

Voor een afspraak kunt u contact met ons opnemen of bellen naar 0495-531422.