Onze praktijk heeft momenteel tijdelijk een cliëntenstop, om onze kwaliteit van zorg te kunnen bewaken en waarborgen. Meer informatie.

De voeten van reumapatiënten vragen extra zorg. Hun voeten zijn meer kwetsbaar en gevoeliger dan de voeten van gezonde mensen. Op deze pagina leest u meer over de reumatische voet en de reden waarom de pedicure daarvoor speciaal gecertificeerd moet zijn. Een reumapatiënt is extra gevoelig door gewrichtsontstekingen, slijmbeursontstekingen, arthrose (slijtage in de gewrichten) en/of een afwijkende standveranderingen. Hierbij moet je denken aan bv. platvoeten, knik- of spreidvoeten. Ook de tenen veranderen van stand. Je ziet vaak klauwtenen en/of hamertenen t.g.v. de reuma. Het weefsel onder de bal van de voet wordt dunner of verschuift. Dit kan verhoogde druk en pijnklachten geven. Een gevolg van dit alles is vaak dat de schoenen niet meer (goed) passen, waardoor de pijn en klachten toenemen.

Als reumapatiënt zie je ook vaak klachten en standsveranderingen aan de handen/vingers. Dit zorgt ervoor dat voetverzorging door jezelf moeizaam zal gaan.

Men kan echter ook last krijgen van veranderingen aan de nagels. Dit komt meestal doordat de tenen in de verdrukking komen, omdat er (te) weinig ruimte is in uw schoenen t.g.v. de standafwijking aan de voet.

De volgende nagelafwijkingen kunnen optreden:

  1. Verkleuringen.
  2. Verdikte of juist extreem dunne nagels.
  3. Brokkelige nagels.
  4. Eelt vorming onder de nagels.
  5. Ruwe, niet doorzichtbare, brosse en gespleten nagels (schuurpapiernagels).

Naast het behandelen van boven genoemde veranderingen en het verwijderen van eelt en likdoorns kan ik de pijnlijke drukplekken vrijleggen. Dit kan met behulp van een op maat gemaakte orthese, maar ook door het toepassen van vilttechnieken. Dit alles om pijn te voorkomen en of verminderen.Ik zal u tijdens een behandeling gerichte adviezen geven. Ik pas minimaal één keer per jaar een voetscreening toe bij een Reumapatiënt, om te kijken of er veranderingen zijn in het gevoel van de voeten en of er standveranderingen zijn. Tevens pas ik een schoencontrole toe. Indien nodig wordt u geadviseerd om uw huisarts, een specialist of een podotherapeut te bezoeken. Ik werk met deze speciallisten samen waardoor de lijn ook kort kan blijven.

Het is raadzaam om, ook wanneer er geen voetklachten zijn, enkele malen per jaar voor een controlebehandeling naar de pedicure te gaan. Als medisch pedicures heb ik o.a. certificaat voetverzorging bij Reumatici behaald. Hierdoor ben ik gespecialiseerd in de behandeling van voeten met Reumatici. Daarnaast ben ik verplicht de cursus richtlijnen voor risicovoeten te volgen en volgens deze richtlijnen te werken.

Met een verwijsbriefje van de huisarts/specialist kunnen mensen met een reumatische aandoening een vergoeding voor de pedicurebehandeling van hun ziektekostenverzekering krijgen. De behandeling wordt wel contant afgerekend en de factuur kan vervolgens gedeclareerd worden. De eerste factuur dient samen met het verwijsbriefje te worden ingestuurd. Bij uw eerste bezoek moet u wel uw verwijsbriefje en verzekeringspasje meenemen, zodat dat uw verzekeringsnummer en het BSN op de factuur vermeld kunnen worden. Deze regeling is ingevoerd ter bevordering van een goede regelmatige controle op de voeten om eventuele complicaties te kunnen voorkomen. In dien u lid bent van het Groene Kruis krijgt u op vertoon van uw lidmaatschapspasje een extra korting. Lees ook meer over onze vergoedingen.

Voor een afspraak kunt u contact met ons opnemen of bellen naar 0495-531422.