Onze praktijk heeft momenteel tijdelijk een cliëntenstop, om onze kwaliteit van zorg te kunnen bewaken en waarborgen. Meer informatie.

Voetafwijkingen komen vaak voor bij spastische voeten. Het gevolg hiervan is dat men vaak op de buitenkant van de voet gaat lopen. Dit komt omdat het enkelgewricht naar buiten kantelt. Op den duur kan men hierdoor een spitsvoet krijgen. Verder zie je bij spasme vaak een beenlengte verschil, klauwtenen en kan de voet of het been niet geheel meer opgetild worden tijdens het lopen. Men krijgt dan een “klapvoet” of “sleept” met een been. Dit alles komt doordat de spieren niet meer in staat zijn om te doen wat ze behoren te doen. Spasticiteit is een overdreven weerstand, die wordt veroorzaakt door een reflex in een spier. Dit leidt tot een spasme, een verhoogde spiertonus, waardoor het normale bewegen bemoeilijkt wordt. Spasticiteit kan ontstaan tijdens de zwangerschap, of tijdens de geboorte, maar kan ook later, na een verworven dwarslaesie of hersenbeschadiging zoals een beroerte, hersenkneuzing of multiple sclerose ontstaan.

Dit alles kan gepaard gaan met de volgende problemen:

  • klapvoet
  • onwillekeurige spieractiviteit/spasmen
  • spasticiteit/dwangstand, kramptoestand
  • instabiliteit
  • gevoelsvermindering
  • wondjes
  • extreme eelt vorming
  • likdoorns
  • ingroeiende nagels
  • hamertenen of klauwtenen

Omdat de bloedsomloop in de benen verminderd is, kan vochtophoping (oedeem) ontstaan. Daardoor zitten schoenen (tijdelijk) te strak en ontstaan er makkelijk wondjes die vaak niet gevoeld worden. Een infectie of ingroeiende nagel kan te laat worden opgemerkt, de gevolgen kunnen dan ernstig zijn. Het is dus van groot belang dat deze voeten een goede verzorging krijgen en regelmatig worden nagekeken.

Als medisch pedicure heb ik het diploma behaald om risicovoeten te behandelen. Spasme en verlammingen vallen hieronder.
Voor mensen met verlamde voeten of spasticiteit van de voeten c.q. ledematen is het vaak niet mogelijk om de voeten zelf te verzorgen. Doordat ik ambulant werk kunnen uw voeten thuis behandeld worden vanuit uw eigen (rol) stoel.

Na een eerste bezoek krijgt u van mij adviezen gericht op uw voetverzorging. Indien nodig zal ik u, na toestemming van uzelf, doorverwijzen naar een podotherapeut, uw huisarts of specialist. Ik draag er zorg voor dat deze lijnen altijd kort zullen zijn.

In veel gevallen wordt de behandeling vergoed door de zorgverzekeraar.
Mocht u lid zijn van het Groene Kruis dan krijgt u op de behandeling een extra korting bij vertoon van uw lidmaatschappasje.

Voor een afspraak kunt u contact met ons opnemen of bellen naar 0495-531422.